Interne vertrouwenspersonen van aangesloten besturen kunnen een beroep doen op hun externe vertrouwenspersoon voor de volgende zaken:
- Consultatie. Door je taak als interne vertrouwenspersoon word je soms geconfronteerd met kwesties waarover je even met iemand wilt overleggen. Denk bijvoorbeeld aan het gepeste kind dat per se niet wil dat je er met de juf over praat; de Raad voor de Kinderbescherming die van jou informatie wil over een kind dat met jou heeft gepraat; de ouders die komen klagen over de manier waarop een collega met hun dochter omgaat. Bij al die vragen en dilemma’s kun je bellen met je externe vertrouwenspersoon om te overleggen wat jouw volgende stap kan zijn.
- Doorverwijzen. Sommige kwesties zijn te complex voor een interne vertrouwenspersoon. Denk bijvoorbeeld aan ernstige beschuldigingen tegen een collega, onmin tussen een collega en de directeur, ouders die alle vertrouwen in de school zijn verloren. Degene die zich bij jou meldt, kun je doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon.
- Netwerkbijeenkomsten. Eén à twee keer per jaar vindt er overleg plaats van de externe vertrouwenspersoon met de interne vertrouwenspersonen van een bestuur of gemeente. Tijdens zo’n bijeenkomst wordt aandacht besteed aan casuïstiek, intervisie en actuele ontwikkelingen.
Alle bovenstaande activiteiten zijn inbegrepen in het abonnement.
Als je bestuur niet is aangesloten bij Vertrouwenswerk.nl hebben we toch een aanbod. Alle interne vertrouwenspersonen van Noord-Brabant, dus mét en zónder een bestuursabonnement, zijn welkom bij:
- Themabijeenkomsten. Twee keer per jaar vindt er in beide regio’s (Midden-Brabant en Oost-Brabant) een bijeenkomst van ruim 2 uur plaats waarbij een inhoudelijk onderwerp wordt uitgediept. Denk bijvoorbeeld aan het werk van de vertrouwensinspecteur, nieuwe wetgeving sociale veiligheid, grensoverschrijdend seksueel gedrag tussen kinderen onderling, grooming, cyberpesten, de meldcode kindermishandeling.
Deze themabijeenkomsten starten meestal met informatie over de actuele ontwikkelingen op het gebied van de preventie en bestrijding van machtsmisbruik. Daarna komt het thema van de avond aan bod met interactieve werkvormen. Afhankelijk van het onderwerp kunnen sprekers worden uitgenodigd.
De bijeenkomsten staan aangekondigd op de website. Bovendien gaat er een persoonlijke mail naar iedereen die is opgenomen in ons adressenbestand. Ontvang je zulke mails niet, dan sta je dus niet in het adressenbestand. Dat kun je oplossen door een mailtje te sturen naar info@vertrouwenswerk.nl met vermelding van je voor- en achternaam, naam van je bestuur, naam en plaats van je school en je persoonlijk mailadres van school.
Andere belangstellenden van scholen, zoals de coördinatoren sociale veiligheid, interne begeleiders, directies, zijn eveneens welkom.
- Cursussen/scholing
Interne vertrouwenspersonen kunnen inschrijven op het cursusaanbod. Op dit moment worden de volgende cursussen aangeboden: de Basiscursus en de Masterclass ‘In vertrouwde Handen’. Op verzoek kunnen de cursussen ook worden aangeboden op locatie/bestuursniveau.
- Info op de website
Op de website is achtergrondinformatie beschikbaar en worden actualiteiten belicht.